Ноутбук не вмикається? – основні проблеми та варіанти вирішення

Якщо при спробі ввімкнути ноутбук ви виявляєте, що ноутбук не вмикається: відсутня будь-яка реакція на натискання кнопки живлення, блимають індикатори, але старту не відбувається, включення виконується, але ноутбук показує лише чорний екран, з’ясування причини проблеми може бути складним, але в У деяких випадках рішення можливе і без звернення до сервісу.

У цій інструкції докладно про те, що робити, якщо ноутбук не вмикається, або не вмикається екран ноутбука та додаткова інформація, яка може бути корисною.

Перші дії при проблемах, якщо ноутбук не вмикається

Спочатку – про першочергові дії, які можна зробити, якщо ваш ноутбук не включається і деякі нюанси для користувачів-початківців.

  • Якщо при включенні ноутбук показує щось на екрані, наприклад, повідомлення про помилки, цей матеріал не для вас: він все-таки вмикається, але не завантажується операційна система і слід здійснити пошук саме за текстом повідомлень на екрані.
  • У випадку, коли ноутбук не вмикається після дуже тривалого періоду невикористання, спробуйте залишити його на пару годин на зарядці, не роблячи спроб включення в цей період. Після цього спробуйте знову увімкнути пристрій.
  • Вимкніть всі підключені пристрої від ноутбука: приймач миші, USB-адаптери, карти пам’яті, флешки.
  • Спробуйте: на ноутбуці, підключеному до зарядного пристрою, натисніть і утримуйте кнопку живлення протягом 15 секунд, відпустіть її, а потім натисніть одноразово для спроби простого ввімкнення.
  • У ситуації, коли ноутбук, судячи з звуків, вмикається і завантажується, але при цьому екран вимкнений або лише підсвічується: якщо до ноутбука підключені кабелі або USB-пристрої Type-C або HDMI, спробуйте відключити їх; якщо не підключено нічого, крім зарядного пристрою, перевірте, чи зміниться ситуація, якщо підключити зовнішній монітор або ТБ до ноутбука.

Якщо для вас спрацював 4-й спосіб, але надалі проблема повторюється, це може говорити про неправильну роботу драйверів чіпсету та керування електроживленням: варто встановити драйвери з офіційного сайту виробника для вашої моделі ноутбука, також може допомогти вимкнути функцію «Швидкий запуск» у Windows .

Наведені вище способи прості, підходять для початківців, не вимагають розбирання ноутбука і в деяких випадках спрацьовують, але частіше доводиться вдаватися до складніших методів діагностики та варіантів рішення.

Увага: багато з описаних нижче варіантів вирішення проблеми вимагають розбирання ноутбука і відключення компонентів. Якщо ви не впевнені, що впораєтеся з цим самостійно, можливо краще не братися, а передати ноутбук фахівцям.

Запуск без батареї

Спробуйте ввімкнути ноутбук без батареї, коли підключено лише зарядний пристрій.

  • Від’єднайте ноутбук від зарядного пристрою.
  • Вимкніть батарею, якщо вона знімна, якщо незнімна — зніміть нижню кришку і відключіть батарею: зазвичай вона підключена конектором, який порівняно легко вимикається. Якщо вимкнути руками не вдається, не використовуйте металеві інструменти для вимкнення.
  • Натисніть та утримуйте кнопку живлення на ноутбуці протягом 15 секунд, щоб зняти залишкову напругу.
  • Підключіть зарядний пристрій і спробуйте увімкнути ноутбук.

Якщо при цьому ноутбук увімкнувся, проблема може полягати в несправності батареї, але не обов’язково: іноді після виконаних дій та повторного підключення батареї ноутбук вмикається справно.

Оперативна пам’ять

У випадку, якщо на вашому ноутбуці встановлено більше одного модуля оперативної пам’яті або є інтегрована пам’ять та окремий роз’єм для неї, перевірте:

  • Чи увімкнеться ноутбук, якщо залишити підключеним лише один модуль пам’яті (або тільки інтегровану пам’ять).
  • Якщо модулів пам’яті 2 і більше і при відключенні одного з них ноутбук також не ввімкнувся, замініть модуль RAM, що залишився в ноутбуці, тим, який ви відключали перед цим і повторіть спробу.

При успіху в одному з варіантів можна спробувати протерти гумкою контакти на модулі пам’яті, з яким ноутбук не вмикався, встановити його на місце і знову повторити спробу ввімкнення.

Батарейка CMOS

У деяких випадках при проблемах з включенням ноутбука може допомогти скидання CMOS (пам’яті, що зберігає налаштування БІОС ноутбука):

  • Вимкніть ноутбук від джерела живлення, відкрийте корпус ноутбука.
  • Вимкніть основну батарею.
  • Натисніть і утримуйте кнопку живлення протягом 15 секунд.
  • Вимкніть батарейку CMOS — на сучасних ноутбуках вона зазвичай підключена до материнської плати кабелем із відповідним конектором.
  • Оставьте ноутбук с отключенной батарейкой CMOS примерно на 30 минут.
  • Подключите все компоненты и попробуйте снова включить ноутбук.

Якщо мова йде про досить старий ноутбук, допомогти може заміна батарейки CMOS на нову.

Інші способи

Деякі додаткові варіанти причин та способів вирішення проблем при включенні ноутбука:

  • Ноутбук може не вмикатися через несправний адаптер живлення: можна спробувати використовувати інший зарядний пристрій, а якщо ноутбук підтримує зарядку USB Type-C, спробувати відповідний тип зарядного пристрою з достатньою потужністю.
  • Якщо ноутбук “вмикається”, але показує лише чорний екран, перевірте, чи зміниться ситуація, якщо відключити всі накопичувачі SSD і HDD – якщо при цьому з’явилося зображення, перевірте підключення відповідних накопичувачів, їх справність.
  • Проблема може виникнути через несправності (наприклад, після попадання рідини на клавіатуру) або погане підключення кнопки включення ноутбука: при цьому будь-якої реакції на її натискання зазвичай немає. Іноді на роботу кнопки увімкнення (наприклад, на деяких моделях HP) може впливати ступінь затягнутості гвинтів корпусу.
  • Якщо при спробі ввімкнення індикатори на ноутбуці блимають певним чином, це може бути діагностичним сигналом: пошукайте в Інтернеті, що означає конкретний блимання світлодіодів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *